20-25 Ekim 2024 haftalık bülten.
Gıda israfı, güvenli tüketim, dünya sorunları ve farkındalık yaratacak bilgilerle dolu yarın için gelişmeler ve bilgiler.
BUGÜN Yapmamız Gerekenler
İnsan gıda israfında başrole sahip. Son raporlara göre dünyada her yıl 1 trilyon ton gıda israf ediliyor ve iklim krizine neden olan sera gazlarının % 8-10 israf edilen gıda kaynaklı.Türkiye’de de maalesef gıda israfı verileri her geçen yıl artıyor. Bir önceki raporda kişi başı yıllık 93 kg olan gıda atığı son raporda 102 kg olarak belirtildi. Gıda israfının ülkemize yıllık maliyetinin 30 milyar dolar olduğu öngörülüyor. Hane halkı düzeyinde gıda israfının bütçemize olan zararı aylık en az 800 tl. Evlerde en çok gıda israfının en önemli nedeni plansız gıda alışverişi. Gelin bugün yapalım ve bu israfa dur diyelim hafta sonu önce alışveriş listesi yapalım sonra alışverişe çıkalım.
BUGÜN Öğrenmemiz Gerekenler
Zengin bir vitamin ve mineral kaynağı olan günlük besin ihtiyacının ideal şekilde karşılanmasına çok yönlü olarak katkıda bulunan ve vücudun ihtiyaç duyduğu bazı vitamin ve minerallerin önemli bir kısmını karşılıyor aynı zamanda hem düşük kalorili hem de besleyici olması ile hedefe yönelik günlük beslenme programlarında da öne çıkıyor.Günlük A vitamin ihtiyacının yüzde 16’sını, C vitamini ihtiyacının yüzde 50’sini, K vitamini ihtiyacının yüzde 656’sını ve potasyum ihtiyacının yüzde 8’ini karşılıyor. Nedir bu besin diye merak ettiniz değil mi ? Bu yeşil yapraklı özel bitkinin adı maydanoz…
Türk mutfağının da vazgeçilmezi olan maydanoz malesef hemen hemen her evde israf edilen gıdalar arasında yer alıyor. Gelin bugün maydanozu doğru saklama ve muhafaza yollarını öğrenelim ve israfın önüne geçelim. Yıkanmış ve kurulanmış maydanoz demetini cam kavanozda ya da kilitli buzdolabı poşetinde 2 haftaya kadar bozulmadan muhafaza edebilirsiniz.. İsraf olmasın , afiyet olsun…
BUGÜN Bilmemiz Gerekenler
Bugün bilelim bir gün gidelim de bu hafta Bursadayız…
Bilimin ışığında, arkeolojik kaynaklar Bursa İli ve çevresini 8500 yıl ile tarihlendirmektedir. Orta Avrupa ve Balkan kültürünü oluşturan ilk tarım topluluklarının yerleşik düzene geçmeleri de bu bölgenin etkili olduğu konusunda bilgi vermektedir. Bursa’da kuzeybatı Anadolu’nun tarih öncesi geçmişine ışık tutan çok sayıda höyük bulunmaktadır. Prehistorik dönemde insanların yaşadıkları köyler olan bu höyüklerden yaklaşık 30 adedi tespit edilmiş durumdadır. Orhangazi-Ilıpınar Höyükte Neolitik Çağa, Yenişehir-Menteşe Höyükte Kalkolitik Çağa, Nilüfer-Akçalar Aktopraklık Höyükte Geç Neolitik-Erken Kalkolitik Çağa, İnegöl Höyükte ise Erken Tunç Çağına ait kalıntı ve buluntulara rastlanmıştır. Türkler Bursa bölgesine ilk olarak 1080 yılında gelmiştir. 1087-1097 yılları arasında Selçuklular tarafından ele geçirilen İznik bu yıllar arasında Anadolu Selçuklu Devleti’nin başkenti olmuştur. 1299 yılında Söğüt’te kurulan Osmanlı Beyliği toprakları arasına İnegöl, Bilecik, Yenişehir ve İznik civarını katar. Osmanlıların bölgedeki etkisi 1302 yılından itibaren görülmeye başlanmıştır. Bursa’yı kuşatan Orhangazi 06 Nisan 1326 tarihinde şehri teslim almıştır. Kurtuluş Savaşı yıllarında 8 Temmuz 1920 tarihinde Yunanlılar tarafından işgal edilen Bursa iki yıl iki ay iki gün Yunanlıların işgalinde kalmıştır. Milli Şairimiz, İstiklal Marşımızın yazarı Mehmet Akif ERSOY “Bülbül” şiirini, Bursa’nın işgal altında olduğunu duyması üzerine yazmıştır. 11 Eylül 1922 tarihinde büyük mücadeleler sonucunda işgalden kurtarılan Bursa bağımsızlık yolunda atılmış en önemli adım olan Mudanya Mütarekesine ev sahipliği yapmıştır. Cumhuriyetin ilk yıllarında yapılan sanayi kuruluşları ile gelişerek, 1935 yılında da Bursa Merinos Fabrikası Atatürk tarafından açılmıştır. Atatürk 17 Ekim 1922 ilk kez Bursa’ya gelmiş, Cumhuriyet ile birlikte yapılan yeniliklerin toplumdaki etkilerini araştırmak ve ekonomik alanda yeni atılımlar gerçekleştirmek amacıyla Bursa’yı 18 defa ziyaret etmiştir.
Issız Han
Karacabey ilçesi, Seyran köyü yakınında bulunan han, 1394-1395 yıllarında, Yıldırım Bayezit zamanında büyük emir Celaleddin Eyne Bey tarafından yaptırılmıştır. Derinliğine uzanan üç nefli, tonozlarla örtülü, avlusuz bir yapıdır. (Kaynak: Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü arşivi)
BUGÜN Sormamız Gerekenler
Dünya aslında nasıl bir yer? Bugün dünyanın dört bir yanındaki düşük gelirli ülkelerde, kızların %40’ı ilkokulu bitiriyor, son 20 yılda dünyada aşırı yoksulluk içinde yaşayan nüfusun oranı neredeyse yarı yarıya azaldı… Şaşırdınız değil mi? Dünya aslında adım adım yıldan yıla iyileşiyor. Her yıl her açıdan istikrarlı bir şekilde değil ama kural olarak böyle.
Bugün hepimizin iyi şeylere ve gelecek için iyi şeylerin ancak bizimle mümkün olduğuna inanmaya ihtiyacımız var Türkçeye Dünya Hakkında Yanılmamızın On Nedeni ve Neden Her Şey Aslında Sandığımızdan Daha İyi olarak çevrilen Factfulness: Ten Reasons We’re Wrong About the World and Why Things Are Better Than You Think isimli kitabı okumaya başlayarak bu inancınızı güçlendirebilirsiniz.
BUGÜN Bırakmamız Gerekenler
Türkiye’nin elektrik üretimi 2023 yılında 322 TWh olarak gerçekleşirken toplam üretimin %36’lık kısmı kömür yakıtlı termik santrallerden geldi. 2023’te ithal kömürden 72 TWh elektrik üretilerek toplam elektrik üretimi içerisindeki ithal kömür payı %22 olarak gerçekleşti. Ekonomik zorlukların yaşandığı bir ülkenin bireyleri olarak elektrik israfını da bırakmalıyız. Bunun için bilmemiz ve yapmamız gerekenlerden bazı küçük değişikliklerin sizler için araştırdık…
Evimizde geleneksel ampul kullanmak yerine tasarruflu ampuller kullanmak enerji tüketimini azaltmaya yardımcı olur. Elektronik cihazlarımızın gece yatarken ya da evde yok iken fişlerini çekmemiz enerji tüketimini azaltır.
BUGÜN İnanmamız Gerekenler
Bugün değişmesini gelişmesini istediğimiz her şeyi inanarak, iyi olanı çoğaltarak , paylaşarak ve sorumluluk alarak bizler başaracağız… Bunu tarihte yapmış bir kadının hikayesine gelin birlikte okuyalım.
Rosa Parks, bugün hala tarihe yön veren kadınlar arasında Amerika’da yaşayan Afro-Amerikan kökenli siyahilerin simgesi ve dünyaya başkaldırısı ve cesareti ile örnek olan bir kadın 1955’te, 42 yaşında Montgomery’de terzi olan Rosa Parks, kendi sözleriyle ‘’tek yaptığım, işten eve dönmeye çalışmaktı’’ dese de, gerçekte çok daha fazlasını yaptığı ABD’deki sivil haklar hareketi için bir gecede rol model oldu. O yıllarda belediye otobüslerinde sadece beyaz vatandaşlar önde oturabilir ve siyah kadınlar ile erkekler arkada oturmak zorunda kalıyordu. 1 Aralık günü, beyaz bölümde yer kalmayınca şöförün 4 siyahi yolcuya ayakta durmasını ve beyaz adama yer vermesini söylemesi ile Rosa Parks, bunu yapmayarak oturmaya devam etmiş, daha sonra tutuklanmış ve Amerika’da bir protesto dalgası yaratmıştır. Irk ayrımcılığını korkusuzca reddetmesi onu sivil halkların ilk kadın temsilcisi yaptı ve tutuklandığı gün, günümüzde bile her yıl Rosa Parks Günü olarak kutlanmaktadır.
BUGÜN Fark Etmemiz Gerekenler
Gelin bugün her evde bir adet ekmek olmasına katkı sunmayı fark edelim. Bunun için hepimizin yapacağı çok basit bir katkı var: Askıda ekmek. Ülkemizin birçok fırınında uygulanan bu uygulamaya katılmak çok basit. Askıda ekmek uygulamasına katılan en yakın fırından evinizin ihtiyacı olan ekmeği ya da diğer mamülleri aldıktan sonra kasada ‘’1 adette askıda ekmek için ücret alın‘’ demeniz yeterli. Böylece ihtiyaç sahiplerinin gelip alması için askıda bırakmış olacaksınız elektronik panoda ekmek var olduğunu gören ihtiyaç sahibi kişiler ise ihtiyacına göre ekmeğini almış olacak panodan o kadar eksiltme yapılıyor. Yaşanan tüm sorunları küçük iyi bir davranışın değiştireceğini ve iyiliğin bulaşıcı olduğunu fark ettiğimiz bir hafta sonu dileğiyle.
Hala Kayıt Olmadın Mı?
Gıda israfı, güvenli tüketim, dünya sorunları ve farkındalık yaratacak bilgilerle dolu kayda değer gelişmeler ve bilgilere ulaşmak için alttaki butondan ücretsiz kayıt olabilirsiniz. Birlikte Bugün Yapalım